RPF

Rymdplasmafysik

Arbetsuppgifter

Vi söker en postdoktor för undersökningar av plasmavågornas roll i uppvärmningen av solvinden. Forskningsprojektet baseras på toppmoderna experimentella data från NASA:s Magnetospheric MultiScale (MMS) och ESA/NASA:s Solar Orbiter rymdfarkoster.

Vårt team på Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala är en ledande forskargrupp som arbetar med observationer, analys av data och modellering av plasmaprocesser (www.space.irfu.se). Vi är ett mångsidigt team som forskar bland annat om plasmavågor, chockvågor, magnetisk omkoppling och turbulens, samt har erfarenhet från flera årtionden av att utveckla och använda instrument för att mäta elektriska fält och plasmatemperatur, densitet och densitetsfluktuationer för rymdfarkoster (t.ex. Cluster, MMS, Swarm, BepiColombo, Cassini, Rosetta, Solar Orbiter, JUICE).

I arbetet ingår att delta i nationella och internationella samarbeten samt att presentera sina resultat på nationella och internationella konferenser och publicera dem i ledande tidskrifter. Kompetens inom analys av plasmamätningar och våg-partikel-växelverkan kommer att vara meriterande.

Anställningen, med placering vid IRF Uppsala med lokaler i Ångströmlaboratoriet, är tidsbegränsad till 2 år med möjlighet till förlängning.

Kvalifikationer

Den sökande ska ha avlagt en doktorsexamen. Vi kommer i första hand att beakta kandidater med en examen avlagd de senaste tre åren. Om den sökande har en äldre examen och vill hänvisa till särskilda omständigheter, till exempel föräldraledighet, bör detta tydligt anges. Den sökande bör kunna påbörja anställningen senast under hösten 2024.

Ansökan skall innehålla meritförteckning, ett kort brev som anger den sökandes forskningsintressen och relevanta erfarenheter, kopior av examensbevis för grund- och forskarutbildning (eller ett brev från handledaren som anger den dag då doktorsexamen förväntas erhållas), beskrivning och intyg från tidigare postdoktorala tjänster och/eller liknande forskningsarbete (om detta är relevant), namn och kontaktinformation för två professionella referenser, och särtryck av högst 4 publikationer.

Kontakt

Mer information kan lämnas av:

Prof. Yuri Khotyaintsev, yuri@irfu.se

Fackliga representanter:

Vicki Cripps, SACO-S, e-post: vicki.cripps@irfu.se

Jan Karlsson, ST, jan.karlsson@irfu.se

Ange ref. dnr: 2.2.1-82/24

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00. 

Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymdorganisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.seAnställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2.2.1-82/24
Kontakt
  • Yuri Khotyaintsev
Facklig företrädare
  • Victoria Cripps, SACO-S
  • Jan Karlsson, ST
Publicerat 2024-02-26
Sista ansökningsdag 2024-04-09

Tillbaka till lediga jobb