Institutet för rymdfysik

Beskrivning

Institutet för rymdfysik söker en gästforskare för vidareutveckling av avancerad bildanalysmjukvara inom studier av norrsken och andra fenomen i polaratmosfären. Du kommer ingå i ett team som tillsammans vidareutvecklar institutets forskningsinfrastruktur - en verktygslåda för numerisk och visuell dataanalys samt olika informationstjänster till forskare, myndigheter och den breda allmänheten.

Arbetsuppgifter

ALIS_4D är ett unikt markbaserat optiskt system för studier av norrsken och andra fenomen i polaratmosfären. ALIS_4D består av ett nätverk av obemannade fjärrstyrda stationer som är i kontinuerlig drift vid mörker. Ett av ALIS_4D:s vetenskapliga mål är att göra tredimensionella avbildningar av norrsken med hjälp av tomografisk rekonstruktion.

Som gästforskare kommer du att i nära samverkan med andra forskare uppgradera och vidareutveckla befintlig programvara och avancerade verktyg för vetenskaplig bildbehandling och algoritmer för tredimensionella avbildningar. Du kommer även att delta i utvecklingen av webbplatser för visualisering, utforskning och hantering av datamängder från institutets markbaserade instrument.

Kvalifikationer

Du har en doktorsexamen inom fysik, matematik eller annat angränsande ämnesområde som arbetsgivaren bedömer relevant. Erfarenhet av vetenskaplig bildbehandling och visualisering samt norrskensfysik är meriterande.

Befintlig mjukvara för datahantering och dataanalys är huvudsakligen skriven i Python och du behöver kunna vidareutveckla sådan kod. Du ska kunna arbeta i Unixliknande miljöer. Erfarenhet av andra programmeringsspråk (exempelvis Fortran, Matlab/Scilab, C), utvecklingsverktyg och metoder, versionskontroll, m.m. är meriterande. Det är viktigt att du kan kommunicera på engelska.

Villkor

Tjänsten är placerad vid huvudkontoret i Kiruna och är en tidsbegränsad anställning under sex månader, med möjlighet till förlängning. Tillträde våren 2024 eller enligt överenskommelse. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Sista ansökningsdag är 2024-04-17 

Ansökan ska innehålla ett CV, en publikationslista, ett personligt brev (max en sida) som beskriver forskningsintressen och relevanta erfarenheter, samt kopior av relevanta akademiska meriter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Ange ref. dnr 2.2.1-89/24

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00. 

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser. 

Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Kiruna
Län Norrbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2.2.1-89/24
Kontakt
  • Johan Kero, +46725813324
Facklig företrädare
  • Uwe Raffalski, SACO-S, +46725813346
  • Stefan Karlsson, ST, +46725813321
Publicerat 2024-02-27
Sista ansökningsdag 2024-04-17

Tillbaka till lediga jobb